Hoe maak je de beste CO2 sensoren?

25 september 2021 - Ongeveer 2 minuten leestijd

Eigenlijk hebben we het nooit over de hardware. Maar als je zegt dat je kan helpen om het CO2 gehalte omlaag te krijgen, dan zul je dat moeten meten. Waarmee meten we dat dan, waarom hebben we besloten om onze eigen sensor te bouwen? En waarom is die het beste geschikt voor ons doel?

Eerst een stukje geschiedenis. Cobra Systems bestaat sinds 1985 en is begonnen met het bouwen van computers. Destijds was de voornaamste reden dat een IBM PC nogal kostbaar was, en een kloon precies hetzelfde deed voor minder geld. Later zijn we om een heel andere reden zelf PC's gaan bouwen: mensen waren op zoek naar high-performance PC's en waren bereid daar voldoende budget voor vrij te maken. Een niche markt dus, voor game-freaks en Excel-guru's.

Ondertussen bouwt Cobra al jaren geen PC's meer, het is een Digital Design bureau geworden met een focus op de mens. Maar uiteindelijk kan je van alles ontwerpen, je zult het ook moeten maken. Vandaar dat we nog bijzonder veel apparatuur leveren zoals WiFi, Bluetooth, straalverbindingen, digital signage, etc.

Toen we jaren geleden onze eerste stappen zetten op het gebied van Internet of Things, kwamen klanten met vragen om dingen te meten en dat door te geven naar een centrale server, waardoor we die gegevens makkelijk konden ontsluiten. Bedrijven als Sweco waren op zoek naar klimaatsensoren en zo kwamen wij in aanraking met CO2 meters. Daar was van alles mis mee. Bovenal bleek het niet zo eenvoudig om data uit die meters te halen, omdat ze vaak alleen maar een schermpje hadden waar de waarde op stond. 845 stond er dan en daar moest je het mee doen.

Sommige apparaten hadden ingebouwde logging op een SD kaart. Dan moet je alle CO2 meters langs met een PC om de data eruit te halen, de data formatteren en vervolgens in Excel of een andere tool laten zien. Real-time acties ondernemen is dan onmogelijk, en het verkrijgen van data is zeer pijnlijk, kostbaar en eigenlijk niet werkbaar. Omdat we best kennis in huis hadden van hardware (wireless, printplaten, prototyping) maar ook goed waren in programmeren, bouwden we onze eigen sensoren voor een specifiek doel: het doorgeven van temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 via Bluetooth naar een app. Nou dat niet de meest handige architectuur, maar doordat we de data in de advertising package verstopten was dat mogelijk zonder dat de client een vaste connectie nodig had.

Zie onderstaand de tweede generatie sensoren van enkele jaren geleden. De printplaat en firmware is custom built, maar de kast is dat nog niet.

Hoe maak je de <span>beste</span> CO2 sensoren?

We kregen de smaak te pakken en gingen ons ook meer verdiepen in het (in dit geval binnen-)klimaat en zo leer je nog eens wat. De CO2 waarde bleek een van de belangrijkste getallen in een gebouw te zijn, en niemand die zich hiermee bezig hield. Dat moest een gat in de markt zijn! De eerste stap naar het merk Cobra Climate was gezet. Uiteraard moesten we een hoop problemen oplossen. Er was geen goede software om de gegevens gebruikersvriendelijk door te geven en er waren geen sensoren die data naar de cloud konden sturen. We besloten dat dan maar zelf te gaan maken. Spoiler: dat blijkt een stuk lastiger en kostbaarder te zijn dan je denkt. Maar uiteindelijk hadden we een goed werkend prototype. Jaren lang hebben we dit in de luwte verder kunnen doorontwikkelen. De marktvraag was niet groot en we hadden geen haast, dus stap voor stap konden we dit product uitrijpen. Totdat we in januari 2020 Cobra Sustainable startten, en een paar weken daarna de Corona crisis begon.

Over Cobra Climate

Cobra Climate maakt het klimaat bestuurbaar. Zodat mensen minder snel ziek worden en productiever zijn. Door het meten van luchtvochtigheid, CO2 en temperatuur kun je concreet en onderbouwd actie ondernemen om je locatie gezond te houden. Wil je ook een gezond gebouw? Bel of stuur een berichtje!

Wil je ook een gezond gebouw?

Meer resources.