Noodzaak van goede ventilatie

25 september 2021 - Ongeveer 2 minuten leestijd

Het RIVM geeft al tijden maatregelen aan om verspreiding van Corona te voorkomen. Handen wassen, hoesten en niesen in je elleboog, geen handen schudden en houdt 1,5 meter afstand.

Gezonde en verstandige maatregelen maar ze voorkomen niet dat zich toch virusdelen (aerosoles) in de lucht ophopen en verplaatsen. Al langer bekend is dat de productiviteit van mensen toeneemt en ziekte vermindert bij het optimaliseren van de CO2 waarde in een gebouw. Dit is ook aangetoond in meerdere studies. Door binnen lagere CO2 waarden te realiseren komt dat uiteindelijk ook ten goede aan de verlaging van het CO2-gehalte buiten.

Noodzaak van goede <span>ventilatie</span>

Artikelen over ventilatie

Vanaf het begin de Covid-19 pandemie zijn wetenschappers actief om het virus te onderzoeken. Hoe kan het virus bestreden worden als je besmet bent (medicijnen), hoe kan je dat je het niet krijgt (vaccin) en hoe kan verspreiding zoveel mogelijk worden voorkomen.

Vooral over het laatste zijn er veel verschillende en soms tegenstrijdige inzichten. Covid-19 onderscheid zich niet van andere virussen namelijk dat het zich verspreid via contact en lucht.

Onderstaand zijn een aantal artikelen opgenomen die betrekking hebben over verspeiding via lucht en de noodzaak van een goede ventilatie.

  • Huidige ventilatierichtlijnen niet voldoende in de strijd tegen Corona. Bekijk het artikel van TU Delft.
  • Small droplet aerosols in poorly ventilated spaces and SARS-CoV-2 transmission. Bekijk het artikel van The Lancet.
  • Can good ventilation help in stopping COVID-19 spread? Bekijk het artikel van UtrechtCentraal.com.

Hoe weet je of je voldoende ventileert?

Of dat er voldoende schone lucht aanwezig is. Dat is eenvoudig te meten door een CO2 meter. Dit kan een eenvoudige losstaande meter zijn met een lampje die aangaat bij bepaalde waarde. Of een luxe uitgebreide meter die naast de CO2 nog vele andere waarden meet. Wat nodig is, is afhankelijk van de situatie en het doel waarvoor een CO2 meter wordt aangeschaft.

Bekijk de Cobra Climate Sensor voor meer informatie wat Cobra Climate voor jou kan betekenen.

Wil je levertijd en kosten weten?

Dat is heel eenvoudig. Laat je email achter en we nemen binnen enkele uren contact met je op. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Wil je ook een gezond gebouw?

Meer resources.